Umbraco 7 End Of Life – hvad kan I gøre?


Læs mere om, hvad End Of Life betyder for jer - og få anbefalinger til, hvad I kan gøre.

Umbraco 7 End Of Life – hvad kan I gøre?


Den 30. september 2023 når Umbraco 7 End of Life (EOL). Det er der som sådan ikke noget nyt og banebrydende i – med et par års mellemrum udgiver Umbraco (og andre CMS) nye kerneversioner, der byder på nye funktioner og muligheder.

At en CMS-version når EOL betyder, at versionen ikke længere supporteres. Det vil sige, at der ikke længere rettes fejl, der kommer ikke længere sikkerhedsopdateringer, og det er ikke længere muligt at få support. Derfor anbefaler vi også, at I løbende får opdateret jeres CMS-version, hvis I vil sikre, at jeres hjemmeside fortsat er fuldt funktionel – og det er uanset hvilket CMS I anvender.

Har I en hjemmeside, der p.t. er udviklet i Umbraco 7, kommer vi i dette blogindlæg med nogle forslag til, hvad I kan gøre, og hvilke ulemper der er, ved at fortsætte med Umbraco 7.


Ulemper ved at forblive på Umbraco 7 efter EOL


Det kan være fristende at fortsætte med hjemmesiden i Umbraco 7. Her og nu er det også den billigste løsning, fordi I bare fortsætter som hidtil. På sigt kan det dog risikere at blive en dyr løsning.

Selvom I ikke er klar med en plan for, hvad I gør, inden den 30. september 2023, så kan I stadig nå det. Selvom Umbraco 7 når EOL, betyder det ikke, at jeres hjemmeside stopper med at fungere fra den ene dag til den anden.

Nogle af de mest væsentlige ulemper ved at fortsætte med Umbraco 7 er, at I ikke længere modtager sikkerhedsopdateringer, der tilbydes ikke længere officiel support eller teknisk hjælp, og der er risiko for, at Umbraco 7 med tiden bliver inkompatibel med moderne teknologier, browsere og tredjepartsapplikationer.


Manglende sikkerhedsopdateringer


Siden juli 2021 har Umbraco 7 kun modtaget sikkerhedsopdateringer samt kritiske fejlrettelser. I over 2 år er der altså ikke udgivet opdateringer med mindre fejlrettelser. Efter 30. september 2023 er det dog helt slut med disse opdateringer.

Vælger I at fortsætte med Umbraco 7, løber I også en sikkerhedsrisiko. Hjemmesiden vil være mere sårbar overfor sikkerhedstrusler og potentielle andre sårbarheder. Der bliver en øget risiko for, at hackere finder vej ind på dit website, og at jeres hjemmeside bliver offer for malware og ondsindede angreb.

Rammes jeres hjemmeside af hackerangreb, er der risiko for nedetid – midlertidigt eller langvarigt. For nogle virksomheder vil det påvirke forretningen, de vil miste kunder og omdømme. Det kan også have nogle juridiske konsekvenser, hvis der behandles persondata på hjemmesiden.


Ingen support


Når en CMS-version når EOL, tilbydes der ikke længere officiel support eller teknisk hjælp. Derfor vil det også blive mere udfordrende at løse fejl og problemer, der kan opstå på hjemmesiden.

Det fører også videre til det næste punkt: Inkompatibilitet.


Inkompatibilitet


I takt med at den teknologiske udvikling fortsætter, risikerer I, at jeres hjemmeside bliver inkompatibel med fx de tredjepartapplikationer, der evt. er på siden. Det kan også være, at hjemmesiden bliver inkompatibel med de forskellige browsere eller andre kompatible enheder.

Med andre ord kan manglende opdatering fra Umbraco 7 betyde, at jeres hjemmeside ikke virker korrekt, eller måske endda stopper helt med at fungere.
Fordele ved at opgradere til en nyere Umbraco-version


De ulemper, der er ved ikke at opgradere til en nyere Umbraco-version, bliver vendt til fordele, hvis I vælger at opgradere. I vil altså igen modtage opdateringer med fejlrettelser og opdaterede sikkerhedsforanstaltninger, der tilbydes officiel support, og så får I en hjemmeside, der er kompatibel med de nyeste teknologier.

Derudover følger der også en række ekstra fordele. Faktisk er der siden version 7.15.11 kommet 568 nye features, 43 breaking changes og 1.759 fejlrettelser frem til version 12.1.2.

Nyere Umbraco-versioner har typisk en bedre ydeevne og kan derfor også give bedre indlæsningstider. Der vil også være tilføjet ny og forbedret funktionalitet.

I de nyere versioner af Umbraco er det lettere at håndtere store mængder data og indhold, det er blevet mere brugervenligt og intuitivt at bruge, og så vil I opleve en forbedret stabilitet.

Derudover er der også sket et skifte i de nyere versioner til .NET 7 (i Umbraco 12). .NET 7 inkluderer en række sikkerhedsfunktioner samt nye funktioner og bedre skalerbarhed, som er med til at styrke jeres website.

Endeligt har Umbraco også i version 10 introduceret en headless Content Delivery API (CDA), som er med til at gøre Umbraco til et mere alsidigt CMS. Ved hjælp af CDA kan I levere Umbraco-indhold til enhver enhed eller platform.


Hvordan foregår en opgradering af Umbraco?


Vil I gerne have opgraderet jeres Umbraco 7 til en nyere version, kræver det en omhyggelig planlægning og udførsel. Hos itpilot er vi vant til at arbejde målrettet og struktureret med opgraderinger af forskellige CMS, så vi ved, hvad der skal gøres, når I vil opgradere til en nyere Umbraco-version.

Fordi der er sket så mange ændringer fra Umbraco 7 til Umbraco 12, kræver det en ny opsætning af jeres Umbraco-website. Helt grundlæggende er de nyere versioner af Umbraco bygget på et nyere .NET-framework. Det er med andre ord et markant andet kodesprog, som de nyere versioner af Umbraco er udviklet i, og derfor er der heller ingen simpel løsning til at få opdateret jeres website.


Hvilken version?


Når vi opgraderer jeres website til en nyere Umbraco-version, skal det selvfølgelig aftales, hvilken version, der skal opgraderes til. Den nyeste version (12) blev udgivet i juni, men når allerede EOL i juni næste år. Vælger I i stedet Umbraco 8 eller 10 er EOL først i løbet af 2025. Læs mere om versionerne i afsnittet ”Fremtidsudsigter for Umbraco”.


Undersøgelse af udvidelser og tilpasninger


Inden vi kan gå i gang med opgraderingen, er det vigtigt, at vi undersøger, hvilke tilpasninger og udvidelser jeres nuværende website har. Det er vigtigt viden for at vi kan sikre, at jeres opgraderede hjemmeside har de samme funktioner, som jeres nuværende – med mindre I har ønsker til, at nogle af disse funktioner skal fjernes igen.

På baggrund af vores undersøgelse af jeres eksisterende hjemmeside kan vi også komme med et estimat på, hvad opgraderingen vil koste. Prisen for en opgradering varierer fra website til website alt efter hvor mange og hvilke funktioner og integrationer, der skal tages højde for.


Opgradering i vores testmiljø


Når vi er klar til at påbegynde opgraderingen, sker det i vores testmiljø. På den måde har I fortsat en aktiv hjemmeside, mens opgraderingen er i gang. Dermed vil opgraderingen ikke være til gene for jeres besøgende, og der er rig mulighed for at teste hjemmesidens funktioner af, inden den bliver lanceret på jeres domæne.


Fremtidsudsigter for Umbraco


På Umbracos hjemmeside kan I se alle Umbracos aktive og kommende releases. Her får I også et overblik over, hvilken type opdatering, det er, og hvornår versionen når EOL.

Her kan I også se, at Umbraco 13, den næste LTS (Long Term Support) version udgives 14. december 2023, og denne version vil understøtte .NET 8 LTS, hvor Umbraco 10 understøtter .NET 6 LTS.

Umbraco skriver selv, at hver fjerde større version er en LTS-version, og disse versioner tilpasses altså Microsofts LTS-versioner af deres .NET-framework. Den nyeste Umbraco LTS-version er dermed Umbraco 10, som når EOL 16. juni 2025.

Uanset hvilken Umbraco-version, I opgraderer til, skal I være bevidste om, at en version typisk kun har et par års levetid, før den når EOL. Det er dog ikke alle Umbraco-versioner, der kræver en lige så omfattende opgraderingsproces, som en opgradering fra Umbraco 7. Det skyldes, at der er sket rigtig mange teknologiske udviklinger siden Umbraco 7 blev udgivet i 2013.


Alternativer til Umbraco


Det kan også være, at I ikke ønsker at fortsætte med Umbraco som jeres CMS. I det tilfælde findes der heldigvis gode alternative CMS, som I kan skifte til. Rent økonomisk kan det også være en god løsning, da selv en opgradering af Umbraco kan anses som udvikling af en ny hjemmeside.

Hvilket CMS, I skal vælge i stedet for Umbraco, afhænger i høj grad af jeres krav til hjemmesiden. Hvilke funktioner skal den have? Skal den integreres med andre systemer? Er der noget, der skal specialudvikles til hjemmesiden?

Nogle af de mest populære CMS, som I eventuelt kan skifte til, er WordPress eller Joomla. Har I behov for et shopmodul på jeres hjemmeside, kan det være, at Prestashop, WordPress/WooCommerce eller Magento er den rette løsning for jer.

Vil I høre mere om jeres muligheder – uanset om det er til en opgradering af Umbraco, eller hvis I ønsker at skifte til et andet CMS – er I velkommen til at kontakte os. Ring til os på tlf. +45 87 25 07 25 eller udfyld kontaktformularen herunder. Beskriv gerne jeres overvejelser kort, så kontakter vi jer snarest muligt.

Arkivér